Vásárlási tanácsok

Hogyan válasszunk parkettát?

 

A parketta vásárlás első gondolatra nem tűnik bonyolult dolognak, viszont a valóságban kellő figyelmet, körültekintést és szakismeretet igénylő folyamat. A megfelelő parketta vagy padlóburkolat kiválasztásához mindenképp érdemes szakember segítségét kérni, hogy később ne érjen minket csalódás. Ezt az SBS Parketta bemutatótermében díjmentesen megteheti. Mielőtt elindulnánk parkettát vásárolni, össze kell gyűjteni minden szükséges információt a burkolandó helyiségről.

Milyen információkra lesz szükségünk?

Először is szükségünk lesz a helyiség méreteire, melyből kiszámolható a szükséges parketta mennyiség és a hozzá való kiegészítők mennyisége is. Ha nincs kéznél tervrajzunk, akkor mérjük le a helyiséget és készítsünk papírra egy méretekkel ellátott vázlatot. Vázlatunkon jelöljük meg az ajtók helyét és méretét, ami a szegélylécek, burkolatváltók és végzárók miatt fontos.

image004

Figyeljünk rá, hogy minden méretet pontosan adjunk meg!

 

Ezután fel kell mérnünk a burkolandó helyiség konkrét adottságait, melyek meghatározzák, hogy valójában milyen burkolatot rakhatunk le. Vannak olyan tényezők, melyek kizárnak bizonyos padló vagy parketta típusokat. Ilyen alap tényezők például a padlófűtés, a vizes helyiségek és a nagy forgalmú helyiségek. Padlófűtés esetén természetesen kizárólag padlófűtésre alkalmas burkolatot használhatunk, de a padlófűtés típusa is tovább korlátozhatja a választási lehetőségünket. Vizes rendszerű padlófűtésre, néhány kivételtől eltekintve általában minden laminált padló, Vinyl padló és szalagparketta alkalmas. A vastagabb, tömör fa parketták nem alkalmasak padlófűtésre, viszont ezek között is találhatunk vékonyabb kialakítású bambusz és fa parkettákat amiket már alkalmazhatunk padlófűtés esetén is. Elektromos padlófűtésre is találhatunk laminált padlót, mint például a Wineo laminált padlói. Ha padlófűtésre választunk padlót, kiemelten figyeljünk oda a minőségre, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket és lehetőleg kerüljük a nagyon olcsó “barkács” kategóriás padlókat! Fontos szempont még padlófűtésnél, hogy klikkes rendszerű padló esetén, padlófűtésre alkalmas padló alátétet válasszunk.

Vizes helyiség esetében is ugyan az a szabály. Kizárólag oda alkalmas vízálló padlót válasszunk. Az SBS Parketta kínálatában megtalálhatók azok a vízálló laminált és vinyl padlók, melyek tökéletesen helyettesítik a hideg követ a konyhában és a fürdőszobában.

image005

Fürdőszobánkat sokkal otthonosabbá varázsolhatjuk egy meleg hatású, vízálló vinyl padlóval.

 

Az igénybevétel

Ezután meg kell határoznunk, hogy az adott helyiség mennyire lesz forgalmas, ezáltal mennyire lesz igénybe véve a padlónk. Egy gardrób szoba, hálószoba vagy egyéb kis forgalmú helyiség esetén nem kell különösebben figyelnünk a parketta kopásállóságára. Viszont egy forgalmasabb, vagy kifejezetten nagy forgalmú helyiség esetén, mint például egy üzlethelyiség, iroda vagy akár a lakás egy forgalmas része már megkívánja, hogy egy erősebb igénybevételre alkalmas padlót válasszunk. Kopásállósági szint szerint a laminált és Vinyl padlók közt válogathatunk. A többi parketta fajta kopásállósága általában mindig adott. Mindenképpen körültekintően járjunk el, mert egy alul méretezett kopás állóságú padló nagyon gyorsan elhasználódik. Ráadásul ilyenkor amellett, hogy meg kell vásárolnunk újra a padlót, természetesen most már a megfelelő kopásállóságút mert még egyszer nem kockáztatunk, még a burkolói díjat is újra ki kell fizetnünk, és nem utolsó sorban az elhasználódott padló felbontását is, ami például egy ragasztott parketta esetében nem kis költség.

image007

Nagyon fontos, hogy igénybevétel szempontjából soha ne méretezzük alul a parkettánkat!

Padlószint

A következő szempont, ami a nyílászárók miatt fontos, az a parketta vagy padló beépítési magassága. Beépítési magasság alatt azt értjük, hogy a lerakott parkettánk szerkezete az alátét lemezzel, fóliával, vagy ragasztóval együtt milyen vastagságot tesz ki, azaz a helyiség padlójának szintje mennyivel lesz magasabb a parketta lerakása után. Ez azokon a helyeken fontos szempont, ahol nehezen átalakítható műanyag, üveg vagy egyéb speciális ajtók vannak, tehát ezt mindenképpen vegyük figyelembe. Az egyszerű beltéri faajtók könnyen méretre vághatók vagy gyalulhatók, tehát ez esetben rugalmasabban járhatunk el. Ami fontos, hogy a parketta vastagságához mindig kalkuláljuk hozzá a parketta alá kerülő segédanyagok vastagságát is. Ha megvagyunk az alapvető információk összegyűjtésével és kizártuk a nekünk nem megfelelő parketta és padló típusokat, akkor jöhet a következő kérdéskör.

.

Vágási veszteség

A padlóburkolatok lerakásakor vágási veszteség keletkezik, mert vannak olyan levágott darabok amelyeket már nem lehet felhasználni. A parketta mennyiség meghatározásánál ezt vegyük figyelembe és mindig számoljunk a kellő mennyiség mellé plusz mennyiséget. Ez a plusz mennyiség a szoba formájától és méretétől függően 5-10% közé esik. Tehát egy normál méretű, egyszerű ,négyszögletes szoba esetén számoljunk a kellő mennyiségre plusz 5 százalékot, míg egy nagyobb, íves vagy ferde falú helyiségben kalkulálhatunk 10%-al. Egyébként is jó ha marad néhány padló lapunk tartalékba, mert a padló sérülése esetén lesz csere darabunk.

 

Milyen rendszerű parkettát vagy padlót szeretnénk?

Két típusú padló rendszer közül választhatunk. Az egyik fajta a hagyományos csaphornyos, a másik pedig az úgynevezett klikkes rendszer. A csaphornyos rendszerű parketta lerakása ragasztással történik. A parketta rendszere a hornyokba csúsztatott csapok segítségével válik egybefüggővé. A ragasztással egy oldhatatlan kötés jön létre, ami csak roncsolással oldható, viszont járás közben kiemelkedő komfort érzetet biztosít.

image009

A csapok és a hornyok egymáshoz illeszkedve alkotják a parketta rendszerét

A klikkes rendszerű parketta lerakása ragasztás nélkül, összekapcsolással történik. A parketta panel szélein olyan speciálisan kialakított rész található, amely ragasztás nélküli, zárt kötést eredményez a panelek részére. A klikkes rendszer előnye, hogy oldható kötést biztosít. Ha megsérül egy panel, a klikk rendszer miatt aránylag könnyen felszedhetjük és cserélhetjük azt.

 image011

A precízen kialakított klikk rendszer tökéletes kötést biztosít

 

Padló alátét

Ha klikkes rendszerű padlót választunk, szükségünk lesz padló alátétekre. Először is szükségünk lesz egy párazáró fóliára, amit az aljzatra terítünk. A párzáró fólia általában garanciális feltétel a gyártóknál, ezért ezen ne spóroljunk, ráadásul az ára elhanyagolható. Ezután kell egy réteg padló alátét. Az alátét feladata, hogy csökkentse a lépészajt és áthidalja az aljzat egyenetlenségeit. Alátét választásnál is több lehetőségünk van. Legolcsóbb megoldás a 2mm-es polifoam habszivacs. Ez többé kevésbé ellátja feladatát, de igény szerint választhatunk XPS alátétet is. Ez egy jóval időtállóbb, komfortosabb megoldás és az XPS alátét hang és hőszigetelő képessége kiemelkedő a habszivacs mellett, ráadásul vannak gyártók akik csak XPS alátétlemez használata esetén vállalnak garanciát. Ezt mindig érdeklődje meg az eladónál vagy a gyártónál. Természetesen az említett alátétek minden kombinációját megtalálhatjuk, mint például hőtükrös fóliával, vagy integrált párazáró fóliával rendelkező alátéteket. Ezenkívül választhatunk természetes farost vagy parafa alátéteket is, mindenki az igénye szerint. Ami FONTOS! padlófűtés esetén kizárólag padlófűtésre alkalmas padló alátétet válasszunk, mint például a 2mm-es XPS Thermo.

 

Kész parketta vagy natúr, kezeletlen felületű parketta?

Ha kész parkettát vásárolunk, az azt jelenti, hogy csak le kell raknunk és azonnal használatba is vehetjük, mivel a felülete gyárilag kezelt, azaz kész felület. Ezek a parketták és padlók nem igényelnek felületi utómunkát. A laminált padlók mellet a fa parketták között is találunk kész felületűeket. Ezek között van ami anyagában, gőzöléssel színezett majd lakkozott és van, amelyik felülete pácolt majd lakkozott. A gőzölt parketták előnye, hogy egy felújító csiszolás után is megtartják színüket, mivel a hőkezelés alatt teljes keresztmetszetükben színeződnek. Ha kezeletlen felületű parkettát vásárolunk, azt a lerakás után csiszolni és lakkozni kell. Ez alól kivételt képeznek az olajozott felületű parketták. Ezek felületét gyárilag csak egy finom olajjal kezelik, amit  a parketta lerakása után házilag is meg kell ismételni időközönként.

image013

A kezeletlen felületű parkettákat lerakás után csiszolni és lakkozni kell, viszont többször felújíthatók.

 

Fa parketta vagy laminált padló?

Az örök kérdés. Ez talán egyéni ízlés kérdése. Ma már egy jó minőségű laminált padló ára meghaladhatja egy fa parketta árát, ezért elsősorban itt már nem az anyagi szempont, ami először felmerül. Inkább az egyéni igények döntenek. Minden parketta és padlóburkolat típusnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Sokan szeretik például a laminált padlót a jó értelemben vett igénytelensége miatt, ráadásul a laminált padlók közt találhatunk extrém kopásállóságú felületűeket is. A laminált padlók mind klikkes rendszerűek, így nem igényelnek ragasztást, viszont nem felújíthatók.

A fa parketta a természetessége miatt egyedülálló esztétikai látványt és kiemelkedő komfort érzetet biztosít. A fa parketta felületén soha nem találhatunk ismétlődő mintákat, mivel azt a természet egyedileg alakította ki. Felületükre jobban kell vigyázni, mint egy nagyobb kopás állóságú laminált padló felületére, viszont a fa parketták a laminált padlóval ellentétben felújíthatók. Felületük többször újracsiszolható és lakkozható ezáltal szinte örök életűvé válnak. A fa parkettákban találhatunk klikkes és csaphornyos rendszerűeket is.

A tömör faparketták mellett megemlítenénk még a szalagparkettákat is, melyek ugyancsak fa parketták, viszont rétegelve vannak. Ennek köszönhetően jobban ellenállnak a környezeti behatásoknak, nem vetemednek, súlyuk és beépítési magasságuk kedvező és többnyire padlófűtésre is alkalmasak. Felületük lehet gyárilag kezelt vagy kezeletlen. Egy klikkes, kész felületű szalagparketta ugyan olyan egyszerűen lerakható mint egy laminált padló, viszont a szalagparketták, a laminált padlóval ellentétben többször is felújíthatók.

 

További padló fajták

Természetesen nem csak tömör faparkettából és laminált padlóból áll a parketták és padlóburkolatok színes világa. A már említett szalagparketta vagy vinyl padló is kiváló választás lehet az adott helyre. Ezen felül keresgélhetünk az egzotikus trópusi fák között is, melyek csodálatos és egyben természetes környezetet biztosítanak számunkra. Ide sorolnánk és kiemelnénk még a bambusz parkettákat is, melyek megújuló forrásból származó, nagyon kemény és tartós parketta fajták. Megjelenésük rendkívül egyedi, jellegzetes és kiemelkedően természetes. Emellett még választhatunk svédpadlót, ami szintén tömör keményfa, vagy parafa padlót, ami kiváló hőszigetelési képességekkel rendelkezik. A Termékek menüpontban megtekintheti teljes kínálatunkat.

image015

A bambuszparketta kiváló választás azoknak, akik nagy keménységű, kész parkettát keresnek.

Asztmásoknak is javasoljuk, mivel antiallergén és a felülete antisztatikus.

 

Hogy vigyem haza?

Azzal, hogy sikeresen kiválasztotta és megvásárolta a megfelelő parkettát vagy padlóburkolatot, még nem ér véget a folyamat, mert azt el is kell juttatni a rendeltetési helyére. Ha nálunk vásárol parkettát és Önnek nincs autója, vagy nem szeretné túlterhelni, a kárpitját tönkretenni vagy összekoszolni, akkor vegye igénybe kedvező árú vagy akár ingyenes házhoz szállítási szolgáltatásunkat, melyről részleteket a Házhoz szállítás menüpontban olvashat.

image017

Kedvező szállítási feltételek akár az ország egész területére

 

További javaslataink

Ügyeljen rá, hogy kizárólag megfelelő minősítéssel ellátott és garanciával rendelkező parkettát vagy padlóburkolatot vásároljon. Lehetőség szerint kerülje a barkács áruházakban kapható olcsónak mondott, kétes minőségű parkettákat. A későbbi csalódás elkerülése érdekében mindig figyeljen a minőségre. Manapság a szaküzletek, a gyártók támogatását élvezve abszolút konkurenciát képviselnek minőségi és kedvező áru termékeikkel.  A megvásárolt parkettát mindenképpen ajánlott megfelelő szakemberrel lerakatni! A megfelelő szaktudás hiányában lerakott parketta sok bosszúságot és problémát okozhat. Ha Önnek nincs fogadott szakembere, ajánljuk figyelmébe referenciával rendelkező, szakképzett mestereink szolgáltatásait, akik az SBS Parkettánál vásárolt burkolat esetén nagyon kedvező munkadíjjal dolgoznak és ami fontos, munkájukra garanciát vállalnak!

image018

Ne bízza a parketta lerakását olyan „parkettásra”, aki nem rendelkezik megfelelő szaktudással!

 

További kérdéseivel várjuk Önt az SBS Parketta XVI. kerületi bemutató termében, ahol még több hasznos tanáccsal látjuk el és segítünk a megfelelő parketta vagy padlóburkolat kiválasztásában. Szaktanácsadásunk természetesen díjmentes és nem jár semmiféle vásárlási kötelezettséggel.

 

Sok sikert kívánunk a megfelelő parketta vagy padlóburkolat kiválasztásához!

MEGNÉZEM A PARKETTA KÍNÁLATOT>

Copyright © SBS Parketta. Minden jog fenntartva!

 

 

 

Facebook