Vásárlási tanácsok

Hogyan válasszunk parkettát?

 

A parketta vásárlás első gondolatra nem tűnik bonyolult dolognak. Elmegyünk, kiválasztunk egy jó színt, megvesszük, hazavisszük és már hívhatjuk is a mestert. Sokan ezután szembesülnek vele, hogy néhány kiegészítő termékről megfeledkeztek, esetleg nem jó mennyiséget vásároltak, vagy rosszabb esetben nem a megfelelő padlót vagy parkettát választották ki, a burkolandó helyiségbe. Tehát a padló vagy parketta kiválasztása a valóságban kellő figyelmet, körültekintést és szakismeretet igénylő folyamat. Lehetőség szerint mindenképp érdemes szakember segítségét kérni, hogy később ne érjen minket csalódás. Ezt az SBS Parketta bemutatótermében díjmentesen megteheti. Mielőtt elindulnánk parkettát vásárolni, össze kell gyűjteni minden szükséges információt a burkolandó helyiségről.

Milyen információkra lesz szükségünk?

Ha rendelkezésünkre áll egy szakember, akkor könnyű dolgunk lesz, hiszen Ő megadja a szükséges paramétereket és kellő mennyiségeket a vásárláshoz, valamint ellát minket a szükséges információkkal és tanácsokkal. Ha nincs szakemberünk, akkor a felmérést magunknak kell elvégezni. De hogyan lássunk neki?

Először is szükségünk lesz a helyiség méreteire, melyből kiszámolható a szükséges parketta mennyisége és a szükséges kiegészítők mennyisége is. Ha nincs kéznél tervrajzunk, akkor készítsünk papírra egy méretekkel ellátott vázlatot. Mérjük le a helyiséget keresztben és hosszában. Ha nem négyszögletű a helyiség, akkor blokkokra osztva mérjük le, vagy próbáljuk meghatározni az ívelt falak rádiuszát. Vázlatunkon jelöljük meg az ajtók helyét és méretét, ami a szegélylécek és a padló profilok miatt fontos.

image004

Figyeljünk rá, hogy minden méretet pontosan adjunk meg!

 

Ezután fel kell mérnünk a burkolandó helyiség konkrét adottságait, melyek meghatározzák, hogy valójában milyen burkolatot rakhatunk le. Vannak olyan tényezők, melyek kizárnak bizonyos padló vagy parketta típusokat. Ilyen alap tényezők például a padlófűtés, a vizes helyiségek és a nagy forgalmú helyiségek. Padlófűtés esetén természetesen kizárólag padlófűtésre alkalmas burkolatot használhatunk, de a padlófűtés típusa is tovább korlátozhatja a választási lehetőségünket. Vizes rendszerű padlófűtésre, néhány kivételtől eltekintve általában minden laminált padló, Vinyl padló és szalagparketta alkalmas. A vastagabb, tömör fa parketták nem alkalmasak padlófűtésre, viszont ezek között is találhatunk vékonyabb kialakítású bambusz és fa parkettákat amiket már alkalmazhatunk padlófűtés esetén is. Elektromos padlófűtésre is találhatunk laminált padlót, mint például a Wineo laminált padlói. Ha padlófűtésre választunk padlót, kiemelten figyeljünk oda a minőségre, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket és mindenképp kerüljük a nagyon olcsó “barkács” kategóriás padlókat! Fontos szempont még padlófűtésnél, hogy a ragasztás nélkül fektetett, padlóalátétet igénylő padlók esetén minden esetben padlófűtésre alkalmas alátétet válasszunk.

Vizes helyiség esetében is ugyan az a szabály. Kizárólag oda alkalmas vízálló padlót válasszunk. Az SBS Parketta kínálatában megtalálhatók azok a BELTÉRI VÍZÁLLÓ PADLÓK, melyek tökéletesen helyettesítik a hideg követ a konyhában és a fürdőszobában. A vizes helyiségbe rakott padlót ajánlott teljes aljzatragasztással fektetni, hogy ne tudjon alákerülni víz. Ennek egészségügyi okai vannak, mert a padló alá került víz a padlóban ugyan nem tesz kárt, viszont nem tud kiszáradni és egy idő után elkezdhet penészedni, gombásodni.

image005

Fürdőszobánkat sokkal otthonosabbá varázsolhatjuk egy meleg hatású, vízálló kompozit padlóval.

 

Az igénybevétel

A következő lépésben meg kell határoznunk, hogy az adott helyiség mennyire lesz forgalmas, ezáltal mennyire lesz igénybe véve a padlónk. Egy gardrób szoba, hálószoba vagy egyéb kis forgalmú helyiség esetén nem kell különösebben figyelnünk a parketta kopásállóságára. Viszont egy forgalmasabb, vagy kifejezetten nagy forgalmú helyiség esetén, mint például egy üzlethelyiség, iroda vagy akár a lakás egy forgalmas része már megkívánja, hogy egy erősebb igénybevételre alkalmas padlót válasszunk. Ha nagyobb kopásállóságú padlót szeretnénk, akkor a laminált és Vinyl padlók közt válogathatunk. A fa parkettáknak nincs kategorizált kopásállósága, mert azt a felhordott lakrétegek minősége és a fa fajtája határozza meg. A megfelelő padló kiválasztásánál mindenképpen körültekintően járjunk el, mert egy kopásállóság szempontjából alul méretezett padló nagyon gyorsan elhasználódik. Ráadásul ilyenkor amellett, hogy meg kell vásárolnunk újra a padlót, természetesen most már a megfelelő kopásállóságút mert még egyszer nem kockáztatunk, még a burkolói díjat is újra ki kell fizetnünk, és nem utolsó sorban az elhasználódott padló felbontását is, ami például egy ragasztott parketta esetében komolyabb költséggel jár.

image007

Nagyon fontos, hogy igénybevétel szempontjából soha ne méretezzük alul a parkettánkat!

Padlószint

A következő szempont, ami a nyílászárók miatt fontos, az a parketta vagy padló beépítési magassága. Beépítési magasság alatt azt értjük, hogy a lerakott parkettánk szerkezete az alátét lemezzel, fóliával, vagy ragasztóval együtt milyen vastagságot képez, azaz a helyiség padlójának szintje mennyivel lesz magasabb a parketta lerakása után. Ez azokon a helyeken fontos szempont, ahol nehezen átalakítható műanyag, üveg vagy egyéb speciális ajtók vannak, tehát a padló kiválasztásánál ezt mindenképpen vegyük figyelembe. Az egyszerű beltéri faajtók könnyen méretre vághatók vagy gyalulhatók, tehát ez esetben rugalmasabban járhatunk el. Ami fontos, hogy a parketta vastagságához mindig kalkuláljuk hozzá a parketta alá kerülő segédanyagok vastagságát is.

Ha megvagyunk az alapvető információk összegyűjtésével, akkor már ki tudjuk zárni a nekünk nem megfelelő parketta és padló típusokat.

.

Vágási veszteség

A padlóburkolatok lerakásakor vágási veszteség keletkezik, mert vannak olyan levágott darabok amelyeket már nem lehet felhasználni. A parketta mennyiség meghatározásánál ezt vegyük figyelembe és mindig számoljunk a mérések alapján kiszámított nettó mennyiség mellé plusz mennyiséget. Ez a plusz mennyiség a szoba formájától és méretétől függően 5-10% közé esik. Tehát egy normál méretű, egyszerű ,négyszögletes szoba esetén számoljunk a kellő mennyiségre plusz 5-7 százalékot, míg egy nagyobb, íves vagy ferde falú helyiségben, vagy több helyiség esetén kalkulálhatunk ~10%-al. Egyébként is jó ha marad néhány padló lapunk tartalékban, mert a padló sérülése esetén lesz cseredarabunk.

 

Milyen rendszerű parkettát vagy padlót szeretnénk?

Két típusú padló rendszer közül választhatunk. Az egyik fajta a hagyományos csaphornyos, a másik pedig az úgynevezett klikkes rendszer. A csaphornyos rendszerű parketta lerakása ragasztással történik. A parketta rendszere a hornyokba csúsztatott csapok segítségével válik egybefüggővé. A ragasztással egy oldhatatlan kötés jön létre, ami csak roncsolással oldható, viszont járás közben kiemelkedő komfort érzetet biztosít.

image009

A csapok és a hornyok egymáshoz illeszkedve alkotják a parketta rendszerét

A klikkes rendszerű parketta lerakása ragasztás nélkül, összekapcsolással történik (úsztatott lerakás). A parketta panel szélein olyan speciálisan kialakított rész található, amely ragasztás nélküli, zárt kötést eredményez a panelek részére. A klikkes rendszer előnye, hogy oldható kötést biztosít. Ha megsérül egy panel, a klikk rendszer miatt aránylag könnyen felszedhetjük és cserélhetjük a sérült panelt.

 image011

A precízen kialakított klikkrendszer tökéletes kötést biztosít

 

Padló alátét

Ha klikkes rendszerű padlót választunk, szükségünk lesz padló alátétre. Ha ásványi alapú az aljzatunk, mint például beton, Esztrich vagy kiegyenlített aljzat, akkor az első réteg a párazáró fólia, amit közvetlenül az aljzatra terítünk. A párzáró fólia általában garanciális feltétel a gyártóknál, ezért ezen ne spóroljunk, ráadásul az ára elhanyagolható. Ha az új parkettát meglévő parkettára rakjuk, akkor a párazáró fóliára nem lesz szükség. A következő réteg a padló alátét. Az alátét feladata, hogy csökkentse a lépészajt és áthidalja az aljzat kisebb egyenetlenségeit. Emellett hő és hang szigetel is. Alátét választásnál is körültekintően kell eljárni, mert több lehetőségünk is van. A legolcsóbb, ideje múlt megoldás a 2mm-es polifoam habszivacs. Ez többé kevésbé ellátja feladatát, de nem tartós és a padlónak nem biztosít stabil alapot, ezért használata nem ajánlott. A gyártók többsége már nem is vállal garanciát a habszivacsra fektetett padlók esetében. A habszivacs helyett lehetőség szerint válasszunk korszerű XPS alátétlemezt. Az XPS alátétlemez egy jóval időt állóbb, komfortosabb megoldás és a hang és hőszigetelő képessége kiemelkedő a habszivacshoz képest. Az említett alátétek mellett persze számos más alátét közül is választhatunk, mint például természetes farost vagy parafa alátéteket, Kombinált alátéteket, kimondottan hangszigetelésre alkalmazható alátéteket. Ami FONTOS! padlófűtés esetén kizárólag padlófűtésre alkalmas padló alátétet válasszunk, mint például a 2mm-es XPS Thermo alátétlemez, vagy a természetes anyagból készült Steico növényi rost alátétlemez, esetleg a legkisebb hő ellenállású Profi Floor Extreme.

 

Kész parketta vagy natúr, kezeletlen felületű parketta?

Ha kész parkettát vásárolunk, az azt jelenti, hogy csak le kell raknunk és azonnal használatba is vehetjük, mivel a felülete gyárilag kezelt, azaz kész felület. Ezek a parketták és padlók nem igényelnek felületi utómunkát. A laminált padlók mellet a fa parketták között is találunk kész felületűeket. Ezek között van ami anyagában, gőzöléssel színezett majd lakkozott és van, amelyik felülete pácolt majd lakkozott. A gőzölt parketták előnye, hogy egy felújító csiszolás után is megtartják színüket, mivel a hőkezelés alatt teljes keresztmetszetükben színeződnek. Ha kezeletlen felületű parkettát vásárolunk, azt a lerakás után csiszolni és lakkozni kell. Ez alól kivételt képeznek az olajozott felületű parketták. Ezek felületét gyárilag csak egy finom olajjal kezelik, amit  a parketta lerakása után házilag is meg kell ismételni időközönként.

image013

A kezeletlen felületű parkettákat lerakás után csiszolni és lakkozni kell, viszont többször felújíthatók.

 

Fa parketta vagy laminált padló?

Az örök kérdés. Ez talán egyéni ízlés kérdése. Ma már egy jó minőségű laminált padló ára meghaladhatja egy fa parketta árát, ezért elsősorban itt már nem az anyagi szempont, ami alapvetően dönt. Inkább az egyéni igényeket kell számításba venni. Minden parketta és padlóburkolat típusnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Sokan szeretik például a laminált padlót, a jó értelemben vett “igénytelensége” miatt, ráadásul a laminált padlók közt találhatunk extrém kopásállóságú felületűeket is. A laminált padlók mind klikkes rendszerűek, így nem igényelnek ragasztást, viszont nem felújíthatók.

A fa parketta a természetessége miatt egyedülálló esztétikai látványt és kiemelkedő komfort érzetet biztosít. A fa parketta felületén soha nem találhatunk ismétlődő mintákat, mivel azt a természet egyedileg alakította ki és minden egyes darabja eltérő. Felületükre jobban kell vigyázni, mint egy nagyobb kopásállóságú laminált padló felületére, viszont a fa parketták a laminált padlóval ellentétben felújíthatók. Felületük többször újracsiszolható és lakkozható, ezáltal szinte örök életűvé válnak. A fa parkettákban találhatunk klikkes és csaphornyos rendszerűeket is.

A tömör faparketták mellett megemlítenénk még a szalagparkettákat is, melyek ugyancsak fa parketták, viszont rétegelve vannak. Ennek köszönhetően jobban ellenállnak a környezeti behatásoknak, nem vetemednek, súlyuk és beépítési magasságuk kedvező és többnyire padlófűtésre is alkalmasak. Felületük lehet gyárilag kezelt vagy kezeletlen. Egy klikkes, kész felületű szalagparketta ugyan olyan egyszerűen lerakható mint egy laminált padló, viszont a szalagparketták, a laminált padlóval ellentétben többször is felújíthatók.

 

További padló fajták

Természetesen nem csak tömör faparkettából, laminált, kompozit és Vinyl padlóból áll a parketták és padlóburkolatok színes világa. Keresgélhetünk az egzotikus vagy trópusi fák között is, melyek csodálatos, egyedi és egyben természetes környezetet biztosítanak számunkra. Ide sorolnánk és kiemelnénk még a bambusz parkettákat is, melyek megújuló forrásból származó, nagyon kemény és tartós parketta fajták. Megjelenésük rendkívül egyedi, jellegzetes és kiemelkedően természetes. Emellett még választhatunk parafa padlót, ami szintén egyedi megjelenéssel és kiváló hőszigetelési képességekkel rendelkezik. A TERMÉKEK menüpontban megtekintheti teljes padló és parketta kínálatunkat. A parketták típusairól részletesebben pedig a PARKETTA TUDÁSTÁR menüpontban tájékozódhatnak.

image015

A bambuszparketta kiváló választás azoknak, akik nagy keménységű, természetes, környezetbarát parkettát keresnek.

Asztmásoknak is javasoljuk, mivel antiallergén és a felülete antisztatikus.

 

Hogy vigyem haza?

Azzal, hogy sikeresen kiválasztotta és megvásárolta a megfelelő parkettát vagy padlóburkolatot, még nem ér véget a folyamat, mert azt el is kell juttatni a rendeltetési helyére. Ha nálunk vásárol parkettát és Önnek nincs autója, vagy nem szeretné túlterhelni, a kárpitját tönkretenni vagy összekoszolni, akkor vegye igénybe házhoz szállítási szolgáltatásunkat, melyről részleteket a HÁZHOZ SZÁLLÍTÁS menüpontban olvashat.

image017

Kedvező szállítási feltételek akár az ország egész területére

 

További javaslataink

Ügyeljen rá, hogy kizárólag megfelelő minősítéssel ellátott és garanciával rendelkező parkettát vagy padlóburkolatot vásároljon. Lehetőség szerint kerülje a barkács áruházakban kapható olcsónak mondott, kétes minőségű parkettákat. A későbbi csalódás elkerülése érdekében mindig figyeljen a minőségre. Manapság a szaküzletek, a gyártók támogatását élvezve abszolút konkurenciát képviselnek minőségi és kedvező áru termékeikkel.  A megvásárolt parkettát mindenképpen ajánlott megfelelő szakemberrel lerakatni! A megfelelő szaktudás hiányában lerakott parketta sok bosszúságot és problémát okozhat. Ha Önnek nincs fogadott szakembere, ajánljuk figyelmébe referenciával rendelkező, szakképzett parkettás partnerereink szolgáltatásait, akik az SBS Parkettánál vásárolt burkolat esetén kedvező munkadíjjal dolgoznak és ami fontos, munkájukra garanciát vállalnak!

image018

Ne bízza a parketta lerakását olyan „parkettásra”, aki nem rendelkezik megfelelő szaktudással!

 

További kérdéseivel keressen minket elérhetőségeinken, vagy várjuk Önt az SBS Parketta XVI. kerületi bemutató termében, ahol még több hasznos tanáccsal tudjuk Önt ellátni és segítünk a megfelelő parketta vagy padlóburkolat kiválasztásában. Szaktanácsadásunk természetesen díjmentes és nem jár semmiféle vásárlási kötelezettséggel.

 

Sok sikert kívánunk a megfelelő parketta vagy padlóburkolat kiválasztásához!

MEGNÉZEM A PARKETTA KÍNÁLATOT>

Logo_SBS step by step parketta kicsi

Copyright © 2016 – SBS Parketta. Minden jog fenntartva!